portretfoto.jpg-patrick-horward

Als kind was ik gefascineerd wanneer ik bij mijn grootvader, de bredase kunstenaar Gerrit de Morée, op zijn atelier mocht kijken, waar hij geconcentreerd aan zijn scheppingen zat te werken. Ik had veel plezier in tekenen en al snel kon ik naar de Beeldenaar in Breda. Dit was een creatieve snoepwinkel, waar je iedere zaterdag mocht kiezen wat je wilde gaan doen. Aanvankelijk ging ik tekenen en leerde wat grafische technieken, maar het duurde niet lang of ik ontdekte de klei. Ik was meteen verkocht. Onder leiding van keramiste Marlies van Wijk maakte ik mijn eerste werkstukken. Met engelengeduld liet ze me kennismaken met de veelzijdigheid van het materiaal. Hoe spannend was het als kind wanneer je werk na het glazuren uit de oven kwam! Een prettige spanning die ik nu nog ervaar. Alsof je een cadeautje uitpakt, waarvan de inhoud soms totaal anders is dan je verwachting en/of je hoop.

Gedurende mijn latere middelbare school- en studietijd raakte mijn werken met klei in het slob, hoewel ik bleef tekenen. Nadat ik gestart was als leraar basisonderwijs kwam het werken met klei steeds terug in mijn gedachten en ik besloot om weer les te nemen. Ik vond een fijne plek bij Atelierbreda, waar ik les kreeg van Iris Stolk. Ik vond ook mijn enorme plezier in het werken met klei terug en wilde me graag verder professionaliseren op het gebied van kunst en vormgeving. Ik meldde me aan voor de vooropleiding van kunstacademie St. Joost en nadat ik deze had afgerond werd ik  toegelaten tot de opleiding autonome beeldende kunst. Gedurende het eerste jaar merkte ik dat ik persoonlijk meer behoefte had aan ambachtelijk onderwijs en hoewel ik veel geleerd had op de academie besloot ik te stoppen. Ik voelde me er niet meer op mijn plek.

Enigszins gedesillusioneerd ging ik op zoek naar een opleiding die beter bij me zou passen. Die vond ik bij de SBB in Gouda (nu NKO). Vanaf dag één voelde ik me als een vis in het water. Ik wist dat ik op mijn plek zat en wat ik vooraf niet had verwacht, was dat draaien mijn grote passie werd! Ik besefte dat dit was wat ik écht wilde leren. Ik hou van de spanning, energie en karakter in gedraaid werk. Er kan een enorme schoonheid van uitgaan.

Groot was de verrassing toen ik aan het eind van de opleiding de aanmoedigingsprijs in ontvangst mocht nemen. Hierna heb ik met veel plezier het extra leerjaar draaien gevolgd aan de SBB.

Na de opleiding ben ik bij Atelierbreda gestart met het mee opzetten van een cursus pottenbakken. Met veel plezier heb ik aan veel cursisten de afgelopen jaren lesgegeven, waarbij mijn eigen leerproces nooit stilstond.

Nu ben ik erg blij dat ik als docent draaien aan de NKO mag werken, waar ik mijn passie en kennis hoop over te kunnen dragen. Het werken met klei blijft een eindeloze ontdekkingstocht. Een proces van vallen en opstaan, maar vooral van inspiratie en voldoening.


Vogelvaasje gedraaid porselein

 

 Actueel

Contact

Stuur ons een mail dan nemen we z.s.m. contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Vul je zoekopdracht in.