jolanda-verdegaal

In de Haagse buurt waar ik opgroeide kwam een pottenbakker wonen. Natuurlijk gingen we daar een kijkje nemen. De magie van de onder zijn handen groeiende vorm van klei, de dans met het materiaal, de rustige concentratie en dat het mogelijk was iets ‘echts’ uit klei te maken, iets dat mooi en bruikbaar was. Dat bracht mijn passie voor het vak tot leven.

Ik volgde de lerarenopleiding Beeldende vorming en Gezondheidskunde (akte NXX) en vertrok daarna als ontwikkelingswerker voor Community Development naar Zambia. Eenmaal terug in Nederland gaf ik lessen beeldende vorming en gezondheidskunde, bij wat nu het VMBO en MBO heet.

Toch blijft klei mijn materiaal. Ik kocht een schopschijf en nam draailes bij Coby Haanappel en Peter Terwiel aan de Vrije Academie in Delft. Daarnaast volgde ik workshops en masterclasses en nam tenslotte ontslag op de school waar ik werkzaam was.

Sinds 1991 exposeer ik mijn werk op regelmatige basis in binnen- en buitenland. Gedraaide traditionele vormen, vaak gespannen bolvormen, eerst met rakutechnieken, later in steengoed. Zoals de tijd inwerkt op onze omgeving, zichtbaar in erosie, droge rivierbeddingen, knoestige boombast, fossielen, zo speel ik met de oppervlakken van haar potten. Vaak krijgen die gecontroleerd gescheurde huiden, gaatjes, groeisels en ribbels.

Toch ging ik al snel weer lesgeven:  keramiekcursussen, zowel handvormen als draaien, rakutechnieken en glazuurlessen. Eerst bij het keramiekatelier in de Vrije Academie in Delft, sinds 1997 bij de Vrije Academie Sassenheim en de Volksuniversiteit Teylingen. Ik heb in deze tijd net zoveel geleerd van mijn cursisten, als zij van mij. Ze confronteren me met vragen die ik nog niet tegenkwam in mijn eigen atelier, maar waarvoor wel een oplossing moet komen.

Ik raak daarbij steeds meer overtuigd dat het kunnen beschikken over een palet aan technieken voorwaarde is om vrij te kunnen vormgeven in klei, om je eigen weg en stijl te vinden. Mensen groeien door bezig te zijn met klei: je moet nieuwe vaardigheden veroveren, mislukkingen incasseren en ervan leren, volhouden en genieten van kleine en grote successen. Maar door het leren werken met klei groei je vooral omdat je een internationale en eeuwenoude taal leert spreken die onder alle ‘potters’ in de wereld begrepen wordt.

 Actueel

Door
In nieuws
Gepubliceerd

Inloop dag

Om belangstellenden en nieuwe deelnemers de gelegenheid te geven zelf de aanpassingen in ons gebouw te zien organiseren wij op 1 augustus aanstaande een inloop dag. Voor meer informatie over deze [...]

Contact

Stuur ons een mail dan nemen we z.s.m. contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Vul je zoekopdracht in.

Sluit
loading...