COVID-19 hygiëne protocol Nederlandse Keramiek Opleiding
update 20-01-2022

Het blijft belangrijk de Corona regels te volgen. Recentelijk heeft de overheid de Corona regels aangepast omtrent de quarantaine.
Met de volgende link kun je checken of je in quarantaine moet gaan, wanneer er een besmetting in je naaste omgeving heeft plaatsgevonden.
Een handig hulpmiddel.
Quarantaine Check COVID-19 / Rijksoverheid.nl

Verantwoording
Onderstaand protocol is gebaseerd op de richtlijnen van de overheid.  
De veiligheid van cursisten, docenten en medewerkers van de NKO staan te allen tijde voorop. Strikte naleving van dit protocol door onze cursisten, vrijwilligers en medewerkers is van essentieel belang om een veilige werk en leeromgeving te creëren.
Wij hanteren de onderstaande gedragsregels en afspraken:   

ALGEMEEN

De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Wij schudden geen handen
 • Wij houden 1,5 meter afstand van anderen. Mocht je die afstand niet kunnen houden dan is ophouden van een mondkapje verplicht. 
 • Wij wassen onze handen vaak en goed met water en zeep
 • We hoesten en niesen in de binnenkant van je elleboog
 • Wij zitten niet aan ons gezicht
 • Wij gebruiken papieren zakdoekjes
 • Indien je positief getest bent op Corona blijf thuis en meldt dit aan je docent, de klasse-assistent en je mede- cursisten.

  Blijf thuis bij de volgende klachten én laat je direct testen bij de GGD:
 • Verkoudheid
 • Niesen
 • Hoesten
 • Keelpijn
 • Moeilijk ademen
 • Koorts; Bij koorts (vanaf 38°C) blijft iedereen in je huishouden thuis

Kom naar school wanneer geen van deze klachten van toepassing zijn of wanneer je een negatieve corona testuitslag hebt gekregen!

GEDRAGSREGELS

Wat betekent dat voor deelname aan alle lessen binnen de NKO:

 1. Bij binnenkomst van het gebouw desinfecteer je je handen; hiervoor staat een console in de hal van de hoofdingang. 
 2. We dragen allemaal een mondkapje, mits de onderlinge afstand van 1,5 m kan worden aangehouden.
 3. In het draailokaal dragen we in tegenstelling tot alle andere lokalen altijd een mondkapje. Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een mondkapje. Indien gewenst kan de NKO je eenmalig een gelaatsscherm ter beschikking stellen.
 4. In het glazuurlokaal én bij gebruik van de spuitcabines maak je gebruik van een goedgekeurd masker (veiligheidscode FPP3).
 5. In de kantine hoeft uiteraard ook geen mondkapje gedragen te worden, indien de onderlinge afstand van 1,5 m stipt wordt aangehouden. Daarom hebben we 2 kantine lokalen.
 6. Koffie drinken etc. of het nuttigen van etenswaren mag alleen in de kantine.
 7. De maximale capaciteit van de kantine is totaal 12 personen. De tweede kantine locatie is tijdelijk het theorielokaal lassen op de eerste etage (capaciteit 8 personen) Wanneer 2 groepen in de school aanwezig zijn worden afspraken gemaakt over aanpassing van de lunchtijden. De docent zal je hierover informeren.
 8. Vervang regelmatig je mondkapje door een schoon of nieuw exemplaar.

AANVULLENDE MAATREGELEN

 1. Wanneer je signaleert dat een medecursist mogelijke de gehanteerde leefregels niet in acht neemt, vraag dit dan bij de betrokkene na. Mocht je er samen niet uitkomen, informeer dan de docent.
 2. Wij adviseren om voorafgaand aan de cursusdag bij u zelf een test af te nemen.
 3. Mocht in jouw cursusgroep Covid zijn geconstateerd , dan zullen wij alle medecursisten hierover informeren. 
 4. Mocht je bij aankomst twijfelen over een mogelijke verantwoorde deelname aan de les, dan hebben wij hoofdthermometer tot onze beschikking om zo nodig je temperatuur te checken.
 5. De maximale groepsgrootte is i.v.m. Corona verlaagd en gesteld op maximaal 18 cursisten per groep.
 6. De school zorgt dagelijks voor goede schoonmaak van de gangen, toiletten, koffie automaat enz. en voor ontsmetting van de contactplaatsen.
 7. In de school blijven de deuren van lokalen en looproutes open staan. Hiermee behouden we de benodigde ventilatie
 8. In het draailokaalzijn minder draaitafels opgesteld en zijn tussen de draaitafels doorzichtige plastic gordijnen opgehangen als extra beschermingsmaatregel.
 9. Wees extra hygiënisch bij het gebruik van de toiletten. Maximaal 1 persoon tegelijk in het halletje voor het toilet. NB op de eerste etage zijn vier toiletten voor algemeen gebruik.
 10. Niet vaccineren is weliswaar een eigen keuze , maar dit schept wel verplichtingen naar de medewerkers en je mede-cursisten. Daarom willen wij met klem benadrukken dat niet gevaccineerde het Corona protocol strikt naleven.


Schoonhouden van de lokalen en het corvee

Naast de gebruikelijke schoonmaak en corvee taken gelden onderstaande aanvullende afspraken:

 • De gordijnen en schermen tussen draaitafels en werktafels klamvochtig afnemen.
 • Extra zorgvuldig schoonmaken van de gebruikte lokalen en hulpmiddelen.
 • De schoonmaak van de NKO zal dagelijks de kantine en het theorielokaal, ruimtes waarin wordt gegeten, extra hygiënisch reinigen.
 • Cursisten zijn verantwoordelijk om bij het einde van de les alle borden, mokken enz. enz. in te ruimen in de vaatwasser, of af te wassen. Er mag geen vaat blijven staan.
 • In alle lokalen staan dispensers om desgewenst materialen te kunnen schoonmaken met alcohol

NB Docenten van de NKO zijn bevoegd cursisten de toegang tot de lessen te ontzeggen, wanneer deze zich niet houden aan bovenstaande regels.

Ten slotte: Dit is de stand van dit moment per 4 november 2021. Wij blijven de ontwikkelingen natuurlijk nauwlettend volgen. Dat zou kunnen leiden tot verdere versoepelingen (hopelijk) maar zo nodig ook aanscherpingen (bijv. bij een extra uitbraak) van dit protocol.

 

Contact

Stuur ons een mail dan nemen we z.s.m. contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Vul je zoekopdracht in.