Examen
Je rondt de opleiding af met een examen dat bestaat uit:
- een schriftelijke (meerkeuze)toets van de theoretische kennis. Deze toets staat gepland in het derde lesjaar in de laatste week van oktober.
- de werkstukken uit het examenprogramma
- een mondeling examen voor een toelichting op het gemaakte werk.
Het praktijkexamen is eind mei van het derde leerjaar. Uiterlijk medio mei van het derde leerjaar moeten alle opdrachten zijn afgerond. Als je dit examen positief hebt afgesloten, krijg je je diploma. Je mag je werkstukken dan presenteren op een examententoonstelling die toegankelijk is voor publiek.
Voorzieningen
Je volgt de lessen in uitstekend geoutilleerde leslokalen. Er zijn elektrische draaischijven (voor iedere cursist), kleipersen, kleiwalsen, (digitale)weegschalen, spuitcabines en elektrische ovens. Je volgt theorielessen aan de hand van overzichtelijk opgezette theorieboeken en hebt toegang tot een uitgebreide glazuurbibliotheek.
Cursusinformatie
De lessen worden op 32 lesdagen, op één vaste dag per week, van september tot en met mei gegeven op twee aansluitende dagdelen. Dat ritme en die lesdagen blijven in principe ongewijzigd gedurende die drie jaar. Je kunt je uitsluitend inschrijven voor een heel cursusjaar en volgt het volledige programma van handvormen en draaien. Naast de lestijden dien je rekening te houden met tenminste 4 tot 6 uur per week ter voorbereiding en/of uitwerking van de lesopdrachten. Voor een goede ontwikkeling van je draaivaardigheid is het noodzakelijk ook buiten de draailessen regelmatig ‘draai-uren’ te kunnen maken. Cursisten die zelf geen draaischijf hebben, kunnen hiervoor vaak bij een vakbekwame keramist in de buurt terecht. Wij kunnen hierbij bemiddelen. Cursisten kunnen dan (tegen een vergoeding) gebruik maken van het atelier om te oefenen. Tijdens de schoolvakanties bieden wij de mogelijkheid om extra te oefenen tijdens een ‘Open werkplaats’. We houden de schoolvakanties voor de regio Midden-Nederland aan.