Organisatorische ontwikkelingen bij SBB Gouda
SBB Gouda verzorgt al sinds haar oprichting in 1988 las- en keramiekopleidingen in Gouda. Jaren vanaf locatie van de oude ambachtsschool aan de graaf Florisweg en alweer enige tijd vanaf de [...]
De Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken is een driejarige deeltijd vakopleiding tot gediplomeerd keramist. Wil je de fijne kneepjes van het keramische ambacht echt leren? Dan is deze vakopleiding iets voor jou. Je leert in deze opleiding draaien en handvormen met klei en decoreren en glazuren. Ter ondersteuning van je praktijk krijg je ook theorielessen en doe je glazuuronderzoek. De opleiding is een samenhangend geheel, met afwisseling van theorie en praktijk, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan glazuurtechniek. Werkplan De leidraad voor deze opleiding is het werkplan. Dit werkplan geeft een indeling per cursusjaar van de te behandelen technieken, vaardigheden en theorie.
In het eerste leerjaar staan het aanleren en oefenen van elementaire draaitechnieken. Dit is nodig voor het draaien van de basisvormen, te weten: de cilindervorm, komvorm en de platte vorm.
In het tweede en derde leerjaar worden deze basisvormen verder uitgewerkt en kunnen meer gecompliceerde draaivormen ontstaan. Zo wordt er naar het examenprogramma toegewerkt. Op deze manier komen alle basisvormen en haalbare toevoegingen in drie jaar aan bod.
In drie leerjaren leer je het glazuren en decoreren veelzijdig benaderen. Tijdens de theorielessen ontdek je de samenstelling van glazuren. Ook bespreken we de grondstoffen en de berekeningswijze. In de praktijklessen doe je glazuur- en decoratieproeven. De resultaten daarvan kun je toepassen op je werkstukken.
Je rondt de opleiding af met een examen dat bestaat uit:
Het praktijkexamen is eind mei van het derde leerjaar. Uiterlijk medio mei van het derde leerjaar moeten alle opdrachten zijn afgerond. Als je dit examen positief hebt afgesloten, krijg je je diploma. Je mag je werkstukken dan presenteren op een examententoonstelling die toegankelijk is voor publiek.
Je volgt de lessen in uitstekend geoutilleerde leslokalen. Er zijn elektrische draaischijven (voor iedere cursist), kleipersen, kleiwalsen, (digitale)weegschalen, spuitcabines en elektrische ovens. Je volgt theorielessen aan de hand van overzichtelijk opgezette theorieboeken en hebt toegang tot een uitgebreide glazuurbibliotheek.
De lessen worden op 32 lesdagen, op één vaste dag per week, van september tot en met mei gegeven op twee aansluitende dagdelen. Dat ritme en die lesdagen blijven in principe ongewijzigd gedurende die drie jaar. Je kunt je uitsluitend inschrijven voor een heel cursusjaar en volgt het volledige programma van handvormen en draaien. Naast de lestijden dien je rekening te houden met tenminste 4 tot 6 uur per week ter voorbereiding en/of uitwerking van de lesopdrachten. Voor een goede ontwikkeling van je draaivaardigheid is het noodzakelijk ook buiten de draailessen regelmatig ‘draai-uren’ te kunnen maken. Cursisten die zelf geen draaischijf hebben, kunnen hiervoor vaak bij een vakbekwame keramist in de buurt terecht. Wij kunnen hierbij bemiddelen. Cursisten kunnen dan (tegen een vergoeding) gebruik maken van het atelier om te oefenen. Tijdens de schoolvakanties bieden wij de mogelijkheid om extra te oefenen tijdens een ‘Open werkplaats’. We houden de schoolvakanties voor de regio Midden-Nederland aan.
Begin september 2021 starten wij weer met drie 1e leerjaren.
1-ste jaars | Eerste lesdag | Tijdstip | |
---|---|---|---|
1 | Woensdag 1 september 2021 | 13:00 – 18:30 uur | |
2 | Donderdag 2 september 2021 | 13:00 – 1:30 uur | |
3 | Vrijdag 3 september 2021 | 10:00 – 15:30 uur |
* Pauze van 30 minuten. De lessen worden om de week gegeven (handvormen of draaien). Dezelfde vaste lesdag houd je in principe ook tijdens het tweede en derde leerjaar.
De kosten voor de opleiding zijn inclusief btw. Tevens zijn alle materialen, het gebruik van ovens enz. bij de kosten inbegrepen. De prijzen voor het cursusjaar 2021-2022 zijn:
NB Deze cursusprijzen worden jaarlijks opnieuw vastgesteld, mede afhankelijk van de algemene prijsinflatie.
Er geldt een aantal toelatingseisen, zodat je het optimale resultaat uit je driejarige opleiding kunt halen:
Heb je vragen over de driejarige opleiding of wil je meer weten over ons cursusaanbod? Neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 0182 – 51 52 74. Je kunt ook mailen naar info@keramiekopleiding.nl. Wij denken graag met je mee!
Inschrijven voor het eerste jaar van de 3-jarige Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken gaat via de button: direct inschrijven. Let wel : Je schrijft je in voor een driejarige opleiding, maar je besluit altijd maar voor één opleidingsjaar tegelijkertijd. Als er op de door jou gekozen lesdag nog plaats is, krijg je direct een automatische bevestiging. Eind juni ontvang je van ons een uitnodigingsbrief en een factuur voor het resterende lesgeld. Deze factuur (of als je hebt gekozen voor betaling in termijnen, de eerste termijn) dien je uiterlijk één maand voor aanvang van de opleiding te voldoen. Voor overige betalingsvoorwaarden: zie onze algemene voorwaarden. NB Inschrijven voor het cursusjaar 2021 – 2022 is per 20 december as. mogelijk.
De belangstelling voor onze opleiding is groot. De afgelopen jaren waren alle plaatsen bij aanvang volgeboekt en werkten wij met een wachtlijst. Wanneer je bij inschrijving merkt dat de dag van je eerste voorkeur is volgeboekt, dan kun je twee dingen doen: