sbb-keramiek-14

De ambachtelijke opleiding keramische technieken Inhoud van de opleiding: In de 3 jarige deeltijd opleiding staat de theorie én de technische praktijk van handvormen, draaien en glazuren centraal. Als je je vaardigheden in het werken met klei verder wilt ontwikkelen is dit de juiste opleiding. Enige ervaring met klei is een vereiste om toegelaten te worden tot de opleiding. Per leerjaar ontvangt iedere deelnemer een overzicht van alle lessen en het programma voor iedere lesdag.
Leerjaar 1: Bij draaien staan het aanleren en verder ontwikkelen van de basis draaitechnieken centraal. Je leert een goede cilinder, een bord en de komvorm technisch juist te draaien. In de handvorm lessen wordt ruim aandacht besteed aan de diverse handvorm technieken, de ringopbouw techniek, het werken met plakken klei en diverse decoratietechnieken. Je krijgt inzicht in de basis van de glazuur theorie, die direct wordt toegepast in het maken van proeven en het toepassen op werkstukken.
Leerjaar 2: Zowel bij draaien als handvormen worden de aangeboden technieken uit het eerste jaar verder uitgewerkt. Bij draaien wordt extra aandacht besteed aan het trekken van oren, het maken van dekselpotten en monteren van een werkstuk uit diverse onderdelen. In de handvormlessen wordt de theorie van het glazuren verder behandeld in theorie en praktijk. Je krijgt inzicht in de eigenschappen van de diverse te gebruiken grondstoffen. Proefondervindelijk worden de eerste stappen gezet in het ontwikkelen van eigen glazuren. In dit jaar staat experimenteren, onderzoeken en het verleggen van je eigen ervaring centraal bij beide disciplines.
Leerjaar 3: De ervaring en de geleerde technieken in de eerste 2 jaar komen samen in het derde jaar. Je krijgt zowel voor handvormen, draaien als glazuren omschreven examenopdrachten. In dit jaar werk je onder begeleiding aan jouw examen objecten. Je sluit de theorie af met een theorie examen aan het begin van het derde jaar. Het behalen van dit examen geeft toegang tot het praktijkexamen. Doel van de opleiding Naast het leren en verbeteren van de technieken bij alle disciplines werk je toe naar je examen. Na een positieve beoordeling van de examen onderdelen ontvang je je diploma. Het examen bestaat uit:
*  Het theorie examen. We toetsen de theoretische kennis in brede zin over klei en alle elementen die hierbij komen kijken
*  De technische uitvoering van de examenopdrachten zowel bij draaien als handvormen
*  Een mondeling examen waarbij je inzicht geeft in de beheersing van het maakproces van de diverse examen opdrachten
*  Beoordeling van een tweetal eigen ontwikkelde glazuren
*  De examen werkstukken presenteer je, bij een voldoende resultaat, op de eindexamententoonstelling. Die wordt vooraf gegaan door de diploma uitreiking.
Doelgroep van de opleiding Deelnemers aan de opleiding hebben allen in meer of mindere mate ervaring met klei. Om toegang tot de opleiding te krijgen en zoveel mogelijk te kunnen leren van de opleiding hanteren we toelatingseisen.
* Je hebt aantoonbare ervaring met het draaien op de draaischijf. Je hebt bijvoorbeeld deelgenomen aan onze basiscursus keramiek of één van onze zomerweken draaien of een draaicursus gevolgd bij een ons bekende keramist.
* Je beheerst de Nederlandse taal (alle lessen en documentatie zijn in het Nederlands) en rekenvaardigheden op MAVO/ VMBO-kader-niveau.
*  Je beschikt over algemene goede fysieke mogelijkheden. Indien je fysieke beperkingen ervaart (aan  polsen, rug, schouders of andere zintuigen), dan adviseren wij je vooraf met ons contact op te nemen. In  overleg kunnen we bekijken of dit ook beperkingen geeft om de opleiding met succes te kunnen volgen.
Cursusinformatie:
Cursusduur: Je volgt een deeltijdopleiding van 3 jaar. Je schrijft je in per jaar. Afwisselend volg je de ene week een handvorm les, gevolgd door een draailes in de volgende week. In beide lessen zijn theorie onderdelen opgenomen.
Aantal lessen In ieder leerjaar, zowel voor handvormen als draaien, worden 16 lesdagen aangeboden; totaal 32 lesdagen.
Kosten: Leerjaar 1: € 2.665,– (excl. 2 theorieboeken en keramiekgereedschap ca. € 200,–)
Groepsgrootte : max 20 cursisten
Lestijden: De lessen op woensdag en donderdag starten om 13.00 uur tot 18.30 uur en op vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 15.30 uur. We hanteren 30 minuten lunchtijd. Iedere cursist maakt zijn eigen werkplek aan het einde van de lesdag schoon. Aan de hand van een corveelijst maakt iedere cursist een aantal keer per leerjaar de gebruikte lokalen schoon.
Studiebelasting: De studiebelasting varieert per cursist. Wij kunnen op grond van ervaring een indicatie geven van de minimale gemiddelde studiebelasting: Leerjaar 1: 50% van de cursisten: meer dan 6 uur per week naast de wekelijkse lesdag Leerjaar 2: 60% van de cursisten: meer dan 6 uur per week naast de wekelijkse lesdag Leerjaar 3: 70% van de cursisten: meer dan 8 uur per week naast de wekelijkse lesdag Alhoewel het geen studie voorwaarden is bevelen wij ten zeerste aan om de mogelijkheden te hebben, zeker vanaf leerjaar 2, om buiten de draailessen ‘draai-uren’ te maken. Cursisten die zelf geen draaischijf hebben, kunnen hiervoor veelal bij een vakbekwame keramist in de buurt van de eigen woonomgeving terecht. Wij kunnen hierbij bemiddelen. In ons programma bieden wij de mogelijkheden om extra te oefenen bij de korte cursus in draai vaardigheden op zondag en de open werkplaats.
De docenten: De Nederlandse Keramiekopleiding werkt met een aantal professionele docenten samen. Naast inhoudelijke kennis van hun eigen discipline beschikken onze docenten over didactische vaardigheden. Wij verwijzen hiervoor naar ons onderdeel docenten – https://keramiekopleiding.nl/contact/onze-docenten/

 Actueel

Door
In nieuws
Gepubliceerd

Grote belangstelling

We hebben door de grote belangstelling een nieuwe 1ste jaars groep op woensdag en een 2de groep Extra leerjaar Glazuren op vrijdag ingepland.  1ste leerjaar : op woensdag van 13.00 uur tot 18.30 [...]

Lestijden

1-ste jaars Eerste lesdag Tijdstip  
1 Woensdag 04 september 2024 13:00 uur tot 18:30 uur 1ste groep. Deze dag is volgeboekt. U kunt zich laten plaatsen op een reservelijst.
2 Donderdag 05 september 2024 13.00 uur tot 18.30 uur Deze dag is volgeboekt. U kunt zich laten plaatsen op een reservelijst.
3 Vrijdag 06 september 2024 10.00 uur tot 15.30 uur Deze dag is volgeboekt. U kunt zich laten plaatsen op een reservelijst.
4 Zaterdag 07 september 204 10.00 uur tot 15.30 uur Deze dag is volgeboekt. U kunt zich laten plaatsen op een reservelijst.
5 Woensdag 04 september 2024 13.00 uur tot 18.30 uur 2de groep. Deze dag is volgeboekt. U kunt zich laten plaatsen op een reservelijst.

* Pauze van 30 minuten. De lessen worden om de week gegeven (handvormen of draaien). Dezelfde vaste lesdag houd je in principe ook tijdens het tweede en derde leerjaar.

Jouw keuze kunnen maken?

Wil je meer informatie?

Contact

Stuur ons een mail dan nemen we z.s.m. contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Vul je zoekopdracht in.