sbb-keramiek-14

De Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken is een driejarige deeltijdopleiding voor volwassenen die zich willen scholen in het draaien en handvormen met klei en het decoreren en glazuren. Ter ondersteuning van de praktijk worden theorielessen gegeven en wordt glazuuronderzoek gedaan. Werkplan De leidraad voor deze opleiding is het werkplan. Dit werkplan geeft een indeling per cursusjaar van de te behandelen technieken, vaardigheden en theorie.

Draaien

In het eerste leerjaar staan het aanleren en oefenen van elementaire draaitechnieken. Dit is nodig voor het draaien van de basisvormen, te weten: de cilindervorm, komvorm en de platte vorm.

In het tweede en derde leerjaar worden deze basisvormen verder uitgewerkt en kunnen meer gecompliceerde draaivormen ontstaan. Zo wordt er naar het examenprogramma toegewerkt. Op deze manier komen alle basisvormen en haalbare toevoegingen in drie jaar aan bod.

Handvormen
In het eerste leerjaar ligt het accent op het ontwikkelen van vaardigheden en inzichten in de verschillende handvormtechnieken. Dit doen we door middel van rollen opbouwen, met platen werken en boetseren. In het tweede leerjaar worden de verschillende handvormtechnieken uitgediept en worden de mogelijkheden en grenzen van het materiaal en de techniek onderzocht. De nadruk ligt op experimenteren. In het derde leerjaar wordt het geleerde naar eigen inzicht toegepast en uitgebreid aan de hand  van thema’s uit het examenprogramma.
Glazuren

In drie leerjaren leer je het glazuren en decoreren veelzijdig benaderen. Tijdens de theorielessen ontdek je de samenstelling van glazuren. Ook bespreken we de grondstoffen en de berekeningswijze. In de praktijklessen doe je glazuur- en decoratieproeven. De resultaten daarvan kun je toepassen op je werkstukken.

 Actueel

 

Examen

Je rondt de opleiding af met een examen dat bestaat uit:

  • een schriftelijke (meerkeuze)toets van de theoretische kennis Deze staat gepland voor de laatste week van oktober.
  • de werkstukken uit het examenprogramma
  • een mondeling examen voor een toelichting op het gemaakte werk. Het praktijkexamen is eind mei van het derde leerjaar. Uiterlijk per medio mei van het derde leerjaar moeten alle opdrachten zijn afgerond.

Als je dit examen positief hebt afgesloten, krijg je je diploma en mag je jouw werkstukken presenteren op een examententoonstelling die toegankelijk is voor publiek.

Voorzieningen

Je volgt de lessen in uitstekend geoutilleerde leslokalen. Er zijn elektrische draaischijven (voor iedere cursist), kleipersen, kleiwalsen, afweegapparatuur, spuitcabines en elektrische ovens. Je volgt theorielessen aan de hand van overzichtelijk opgezette theorieboeken en hebt toegang tot een uitgebreide glazuurbibliotheek.

Cursusinformatie

De lessen worden van september tot en met mei gegeven op twee aansluitende dagdelen per week. Je kunt je uitsluitend inschrijven voor een heel cursusjaar en volgt het volledige programma van handvormen en draaien. Naast de lestijden dien je rekening te houden met 4 tot 8 uur per week ter voorbereiding en/of uitwerking van de lesopdrachten. De ervaring is dat alle cursisten in de loop van de opleiding een eigen draaischijf aanschaffen, dan wel in hun omgeving een mogelijkheid vinden om bijv. bij een bevriende keramist op een draaischijf te oefenen. Tijdens de schoolvakanties bieden wij de mogelijkheid om extra te oefenen tijdens een ‘Open werkplaats’. We houden de schoolvakanties voor de regio Midden-Nederland aan. In de zomervakantie bieden wij ook zomerweken aan waar wordt lesgegeven en gewerkt kan worden.

Lestijden

Eind augustus / begin september 2018 starten wij met drie 1e leerjaren, dagen en tijden:

1-ste jaars Eerste lesdag Tijdstip Bijzonderheden
1 Woensdag 29 augustus 13:00 – 18:30 uur* Geen bijzonderheden
2 Donderdag 30 augustus 13:00 – 18:30 uur Deze groep is ingedeeld in 2 dagdelen: 1 dagdeel handvormen en 1 dagdeel draaien
3 Vrijdag 31 augustus 10:00 – 15:30 uur* Geen bijzonderheden

* Pauze van 30 minuten. De lessen worden om de week gegeven (handvormen of draaien). Dezelfde vaste lesdag houd je in principe ook tijdens het tweede en derde leerjaar.

Prijzen cursusjaar 2018/2019

De kosten voor de opleiding (incl. btw) zijn inclusief alle materialen, gebruik van ovens enz., met ingang van eind augustus / begin september 2017 zijn:

Leerjaar 1        €  2025,-
(dit is inclusief € 100,00 inschrijfgeld) (bijkomende kosten: 2 theorieboeken € 45,- en Keramiekgereedschap € 50,-)
Leerjaar 2        €  2110,-
Leerjaar 3        €  2325,-  (incl. examengeld)

Toelatingseisen

Om het optimale resultaat uit je driejarige opleiding te kunnen halen, stellen we een aantal voorwaarden aan toelating tot de 3 jarige-opleiding:

  • Ervaring ( aantoonbaar) met het draaien op de draaischijf – bijvoorbeeld door een cursus voorafgaand aan de opleiding, en/of deelname aan het oriëntatiejaar of aan een zomercursus draaien bij de Nederlandse Keramiekopleiding.
  • Het verder ontwikkelen van draaivaardigheden vraagt oefening. De beschikking hebben over een draaischijf, of daar toegang tot hebben, is uiterlijk in het tweede jaar van de opleiding noodzakelijk.
  • Beheersen van de Nederlandse taal en rekenvaardigheden op MAVO/VMBO-kader-niveau.
  • Andersoortige ervaring met klei, handvormen of boetseren bevelen wij zeer aan.

Indien je twijfels hebt over je eigen vaardigheden neem dan contact met ons op. Eén van onze collega’s zal je in een telefonisch gesprek graag adviseren.

Inschrijven

Voor het eerste jaar van de 3-jarige basisopleiding kunt u zich inschrijven via deze website, zie de button: direct inschrijven. Let wel : U schrijft zich in voor een drie-jarige opleiding, maar u besluit altijd maar voor één cursusjaar tegelijkertijd. Als er op de door u gekozen lesdag nog plaats is, krijgt u direct een automatische bevestiging, daarna krijgt u een factuur ad € 100,00 per email toegestuurd met het verzoek deze z.s.m over te maken. Uw inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld. Eind juni ontvangt u van ons een uitnodigingsbrief en een factuur voor het resterende lesgeld. Deze factuur, of als u gekozen heeft voor betaling in termijnen, de eerste termijn, dient u uiterlijk één maand voor aanvang van de opleiding te voldoen. Voor overige betalingsvoorwaarden: zie onze algemene voorwaarden  

Contact

Stuur ons een mail dan nemen we z.s.m. contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Vul je zoekopdracht in.

Sluit
loading...