sbb-keramiek-14

Voor de driejarige Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken zijn er op dit moment helaas geen plaatsen meer beschikbaar.  Per 20 december as. start de inschrijving voor het nieuwe cursusjaar 2019-2020. Heb je belangstelling voor onze driejarige opleiding, dan kun je je inschrijven voor onze kennismakingsdag op zaterdag 8 december 2018. Voor meer informatie zie: kennismakingsdag.

Je kunt je ter voorbereiding op de driejarige opleiding ook inschrijven voor ons Oriëntatiejaar, dat start per januari 2019. Voor meer informatie zie: Oriëntatiejaar.

De Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken is een driejarige deeltijdopleiding voor volwassenen die zich willen scholen in het draaien en handvormen met klei en het decoreren en glazuren. Ter ondersteuning van de praktijk worden theorielessen gegeven en wordt glazuuronderzoek gedaan. Werkplan De leidraad voor deze opleiding is het werkplan. Dit werkplan geeft een indeling per cursusjaar van de te behandelen technieken, vaardigheden en theorie.

Draaien

In het eerste leerjaar staan het aanleren en oefenen van elementaire draaitechnieken. Dit is nodig voor het draaien van de basisvormen, te weten: de cilindervorm, komvorm en de platte vorm.

In het tweede en derde leerjaar worden deze basisvormen verder uitgewerkt en kunnen meer gecompliceerde draaivormen ontstaan. Zo wordt er naar het examenprogramma toegewerkt. Op deze manier komen alle basisvormen en haalbare toevoegingen in drie jaar aan bod.

Handvormen
In het eerste leerjaar ligt het accent op het ontwikkelen van vaardigheden en inzichten in de verschillende handvormtechnieken. Dit doen we door middel van rollen opbouwen, met platen werken en boetseren. In het tweede leerjaar worden de verschillende handvormtechnieken uitgediept en worden de mogelijkheden en grenzen van het materiaal en de techniek onderzocht. De nadruk ligt op experimenteren. In het derde leerjaar wordt het geleerde naar eigen inzicht toegepast en uitgebreid aan de hand  van thema’s uit het examenprogramma.
Glazuren

In drie leerjaren leer je het glazuren en decoreren veelzijdig benaderen. Tijdens de theorielessen ontdek je de samenstelling van glazuren. Ook bespreken we de grondstoffen en de berekeningswijze. In de praktijklessen doe je glazuur- en decoratieproeven. De resultaten daarvan kun je toepassen op je werkstukken.

Sectie

 Actueel

 

Examen

Je rondt de opleiding af met een examen dat bestaat uit:

  • een schriftelijke (meerkeuze)toets van de theoretische kennis Deze staat gepland voor de laatste week van oktober.
  • de werkstukken uit het examenprogramma
  • een mondeling examen voor een toelichting op het gemaakte werk.

Het praktijkexamen is eind mei van het derde leerjaar. Uiterlijk medio mei van het derde leerjaar moeten alle opdrachten zijn afgerond. Als je dit examen positief hebt afgesloten, krijg je je diploma en mag je jouw werkstukken presenteren op een examententoonstelling die toegankelijk is voor publiek.

Voorzieningen

Je volgt de lessen in uitstekend geoutilleerde leslokalen. Er zijn elektrische draaischijven (voor iedere cursist), kleipersen, kleiwalsen, afweegapparatuur, spuitcabines en elektrische ovens. Je volgt theorielessen aan de hand van overzichtelijk opgezette theorieboeken en hebt toegang tot een uitgebreide glazuurbibliotheek.

Cursusinformatie

De lessen worden van september tot en met mei gegeven op twee aansluitende dagdelen per week. Je kunt je uitsluitend inschrijven voor een heel cursusjaar en volgt het volledige programma van handvormen en draaien. Naast de lestijden dien je rekening te houden met 4 tot 8 uur per week ter voorbereiding en/of uitwerking van de lesopdrachten. Voor een goede ontwikkeling van je draaivaardigheid is het wenselijk (tot noodzakelijk) ook buiten de draailessen regelmatig ‘draai-uren’ te kunnen maken. Cursisten die zelf geen draaischijf hebben, kunnen hiervoor vaak bij een keramist in de buurt terecht. Zij kunnen dan (tegen een vergoeding) gebruik maken van het atelier om te oefenen. Tijdens de schoolvakanties bieden wij de mogelijkheid om extra te oefenen tijdens een ‘Open werkplaats’. We houden de schoolvakanties voor de regio Midden-Nederland aan. In de zomervakantie bieden wij ook zomerweken aan waar wordt lesgegeven en gewerkt kan worden.

Lestijden

Begin september 2019 starten wij weer met drie 1e leerjaren. Onder voorbehoud geven wij hieronder onze verwachting van de lesdagen en lestijden. Deze les dagen zullen op 20 december, wanneer de nieuwe inschrijving van start gaat, definitief bekend gemaakt worden:

1-ste jaars Eerste lesdag Tijdstip  
1 Maandag  2 september 13:00 – 18:30 uur  
2 Dinsdag 3 september 10:00 – 15:30 uur  
3 Donderdag 5 september 12:00 – 17:30 uur  

* Pauze van 30 minuten. De lessen worden om de week gegeven (handvormen of draaien). Dezelfde vaste lesdag houd je in principe ook tijdens het tweede en derde leerjaar.

Prijzen cursusjaar 2019/2020

De kosten voor de opleiding zijn inclusief btw. Tevens zijn alle materialen, het gebruik van ovens enz. bij de kosten inbegrepen.

  • Leerjaar 1: € 2.085,- (dit is inclusief € 100,- inschrijfgeld) Bijkomende kosten leerjaar 1: twee theorieboeken € 45,- en keramiekgereedschap plm. € 150,-
  • Leerjaar 2: € 2.175,-
  • Leerjaar 3: € 2.390,-  (incl. examengeld)

NB Deze cursusprijzen worden jaarlijks opnieuw vastgesteld, mede afhankelijk van de algemene prijsinflatie.

Toelatingseisen

Er geldt een aantal toelatingseisen, zodat je het optimale resultaat uit je driejarige opleiding kunt halen:

  • Je hebt aantoonbaar ervaring  met het draaien op de draaischijf. Je hebt bijvoorbeeld deelgenomen aan het Oriëntatiejaar of een zomercursus draaien gevolgd bij de Nederlandse Keramiekopleiding.
  • Beheersen van de Nederlandse taal ( alle lessen en de leerboeken zijn in het Nederlands !) en rekenvaardigheden op MAVO/VMBO-kader-niveau.

Heb je vragen over de driejarige opleiding of wil je meer weten over ons cursusaanbod? Neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 0182 – 51 52 74. Je kunt ook mailen naar info@keramiekopleiding.nl. Wij denken graag met je mee!

Inschrijven

Inschrijven voor het cursusjaar 2019 – 2020 is mogelijk vanaf 20 december as. Inschrijven voor het eerste jaar van de 3-jarige Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken gaat via de button: direct inschrijven. Let wel : Je schrijft je in voor een driejarige opleiding, maar je besluit altijd maar voor één opleidingsjaar tegelijkertijd. Als er op de door jou gekozen lesdag nog plaats is, krijg je direct een automatische bevestiging. Je ontvang dan ook meteen per e-mail een factuur voor het inschrijfgeld (€ 100,-). Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld. Eind juni ontvang je van ons een uitnodigingsbrief en een factuur voor het resterende lesgeld. Deze factuur (of als je hebt gekozen voor betaling in termijnen, de eerste termijn) dien je uiterlijk één maand voor aanvang van de opleiding te voldoen. Voor overige betalingsvoorwaarden: zie onze algemene voorwaarden  

Contact

Stuur ons een mail dan nemen we z.s.m. contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Vul je zoekopdracht in.

Sluit
loading...