Project NKO- Keramiek bekers voor Huntington- en Parkinson patiënten.

De ziekte van Huntington en de ziekte van Parkinson zijn twee progressief chronische ziekten, die grote impact hebben op het leven en welzijn van de patiënten. Bij beide ziektes kunnen patiënten fysiek steeds minder. Zij moeten veel aanpassingen verrichten om soms nog een klein beetje sociaal te kunnen functioneren.
Een van de gevolgen van deze ziekte is dat de patiënt een slechte slikfunctie heeft, waardoor de kans op verslikken groot is. Dit is voor veel patiënten levensgevaarlijk.

Een hulpmiddel dat gebruikt wordt bij het drinken om deze verslikking te voorkomen is de zgn. neusbeker. Dat is een beker met een ruime uitsparing aan de bovenkant voor de neus. Hierdoor kan de patiënt drinken met het hoofd licht voorovergebogen. De bij de meeste mensen gebruikelijke drinkbeweging, nl. het hoofd naar achteren bewegen, levert het genoemde levensbedreigende gevaar van verslikken op.
Deze neusbeker is uitsluitend te koop bij leveranciers van hulpmiddelen, zoals b.v. een thuiszorgwinkel[1] en is alleen leverbaar in plastic.

[1] https://www.fysiosupplies.nl/able2-nose-cut-out-cup-blue?

Het probleem van een plastic neusbeker is dat de dranken die hieruit gedronken worden hun smaak verliezen. Dat is vooral van toepassing bij warme dranken, zoals koffie en thee. Deze warme dranken smaken hierdoor niet lekker. Verlies van het genot van koffie of thee is voor de patiënt weer extra verlies van een normaal leven en betekent ook verlies van levensgeluk. Een neusbeker van keramiek is eenvoudig te maken.

Het is een ‘gewone’ beker, recht of conisch, die iets groter is dan gebruikelijk vanwege de uitsparing voor de neus.
In de handel zijn slechts neusbekers verkrijgbaar die maximaal stapelbaar zijn, dus zonder oor.
Een keramiek neusbeker kan gemakkelijk met een oor gemaakt worden, wat voor een deel van de patiënten het drinkgemak vergroot. 
Daarnaast is een keramiek neusbeker een mooi onderdeel van het dagelijkse servies, het is prettig om er naar te kijken, o.a. door vorm en kleur (in tegenstelling tot de grote plastic neusbeker). De patiënt voelt zich meer onderdeel van het normale leven, het gevoel van gehandicapt zijn wordt door gebruik van de keramiek neusbeker sterk verminderd. Een bijpassende ‘normale’ koffiemok voor de partner van de patiënt zal het gevoel van erbij horen nog versterken en het levensgeluk vergroten.

Als test heb ik op verzoek van en in overleg met een casemanager van Atlant, een Huntington-zorgorganisatie, voor een Huntingtonpatiënt een aantal neusbekers gemaakt, in kleuren die bij haar passen, zowel met als zonder oor. Ook een aantal bekers die getest worden op een woonafdeling voor Huntington-patiënten. De reacties zijn hartverwarmend, de patiënt kan weer genieten van de koffie en voelt zich weer meer mens en zij verslikt zich veel minder dan voorheen. Meer dan 30.000 lezers van het LinkedIn-bericht en honderden (vaak ook inhoudelijke) positieve reacties is veelzeggend.
De NKO wil als een ‘maatschappelijk goede doelen-project’ een donatie-project starten  van deze keramiek neusbekers. Hierin toont de NKO zijn maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid op een bij de school passende wijze. De positieve impact van dit project is groot voor de kwaliteit van leven van veel mensen die al veel verloren hebben.

 

Overhandiging aan de casemanager (boven) en aan de Huntington-patiënt (onder)

 

De tweede en derdejaars studenten van de NKO zijn in staat om de keramiek neusbekers te maken. Deze bekers zijn eenvoudig van vorm en glazuur.
Als elke tweede en derdejaars cursist en NKO-medewerker ongeveer 5 à 7 neusbekers maakt (op school en/of thuis) dan hebben we per jaar ongeveer 500 bekers. Deze neusbekers worden in de maand mei of juni door de NKO-directeur overhandigd aan vertegenwoordigers van de Huntington- en Parkinsonvereniging.
De NKO organiseert dit op grond van een projectovereenkomst met de genoemde verenigingen voor bv. een periode van vijf jaar. Daarna kan op grond van evaluaties besloten worden tot verlengen of aanpassen.

 

 

 

Praktische uitwerking
Vrijwillig en eigen keuze
Het staat elke cursist/medewerker vrij om aan dit project mee te doen. Het maken en inleveren van deze neusbekers is vrijwillig. Ook het aantal bekers dat iemand maakt staat voor iedereen vrij. Cursisten/medewerkers die deze bekers thuis maken krijgen geen vergoeding van school. Zoals gezegd, de bekers mogen ook op school gedraaid, geglazuurd en/of gestookt worden.
Dit project staat buiten het lesprogramma en is ook geen onderdeel van de opleiding.
Elke cursist/medewerker bepaalt zelf welke kleur de bekers krijgen en of er al dan niet een oor aan gezet wordt, links- of rechtshandig oor, de meeste mensen zijn overigens rechtshandig. Het kan ook een leuk idee zijn om een setje te maken, een neusbeker en een bijpassende ‘gewone beker voor de partner. Gebruik glazuur voor gebruiksgoederen.

Afmetingen
De beker, zoals hiernaast afgebeeld, heeft een bodem doorsnee van 55 mm, hoogte van 123 mm, bovenranddoorsnee van 76 mm.
De breedte van de neus-uitsparing is 60 mm (over de rand gemeten) en op het diepst (in het midden) 35 mm.  
Een voorbeeld hangt in de Kantine.

Inleveren
De neusbekers kunnen ingeleverd worden van 1 t.m. 12 mei 2023, bij de administratie van de NKO
(tijdens kantooruren van maandag t.m.  vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur.) Telefoonnummer 0182- 515274. 
Informatie en coördinatie:
Tom van den Belt, derdejaars 2022-2023,
0342-401629,  tomvandenbelt@gmail.com.

Contact

Stuur ons een mail dan nemen we z.s.m. contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Vul je zoekopdracht in.